Piše:
Jelena Tomašević

”Život jest težak, no nikako nije za odustajanje. Tu smo da bismo živjeli, rasli, ljubili.” S tom mišlju Jelena ispisuje svoje tekstove u ovoj kolumni. Kao i svi traži odgovore, postavlja pitanja: Zašto smo ovdje? Ima li sve ovo smisla? Postoji li neki plan? Imam li ja svoj život u rukama? Na mnoga je pitanja dobila odgovore. Polako, sa stpljenjem, Svemir nam svima daje jednake mogućnosti i šalje Učitelje.

Spisateljica je i osnivač „Škole skladnog življenja“ gdje kroz radionice, tečajeve i individualni rad prenosi svoja iskustva i znanja. Podučava kako su misli, emocije i tijelo naši suputnici i poput najboljih su pomagača, ali isto tako uči kako osjetiti znakove kada ne činimo nešto dobro za sebe... Naš put je sa svim svojim izazovima tu i samo čeka da se probudimo i ispunimo najveću želju na svijetu - sretan život!

Web site: DobarSavjet.com
Facebook page: Jelena TomaševićPitam se što je gladŠto je glad? Umire li čovječanstvo od gladi? Je li to uistinu glad, ili se radi o potpunom izostanku osjećaja cjelovitosti, svrhovitosti, moći i sigurnosti; sigurnosti u jedino moguće: da možemo biti što god poželimo, da možemo sve što poželimo, da smo rođeni za uspjeh, a ne za – glad...

Možda je ipak ispod svega, vidljivog i dirigiranog svakodnevnim porukama kojima nas obasiplju, skrivena glad; i sve te poruke govore: ˝kad uzmeš to što nudim, bit ćeš sretan, kad obučeš ovo, bit ćeš primjećen, kad mirišeš na ovo, bit ćeš voljen...˝ Kako ih ne bismo slušali i tražili, kada je ono što osjećamo duboko u nama – glad. Glad za ljubavlju, pažnjom, dodirom, zagrljajem. Mi smo se ljudi pomalo zaboravili, zaboravili smo što je hrana i što sve treba nahraniti kako bismo bili zdrava i sretna bića.

Zašto se debljamo, zašto smo na dijetama, zašto nam je tako teško? Jedno je istina: Život nije lagan, u svojoj je biti težak. No, priklanjajući se lažnim uvjerenima udaljujemo se sve više i sve je teže... Na sve strane se nude rješenja, na sve strane kažu da je lako. ˝Pa kako je onda meni tako teško?˝, mislite. I eto nas na početku: ˝Sigurno je samo meni tako teško, ne mogu i ne vrijedim, to mogu samo oni drugi – bolji...˝

Koliko samo laži spava duboko u nama i truje nam svaki dan koji živimo. Ponekad ogledalo kaže da nismo savršeni (što to uopće znači?!), pa odlučimo i krenemo sa dijetom. Uz to obično dođe nervoza, osjećaj izgubljenosti, panike i straha, čak u trenu pomislimo: ˝To nije zdravo, pa umrijet ću od gladi, moram nešto pojesti...˝ i sve krene istim tijekom. Unosimo i zatrpavamo stalnu prazninu unutar sebe koju osjećamo... je li to prazan želudac ili prazno i prestrašeno srce?

Tijekom vremena, a ponajviše zadnjih godina usavršenog materijalnog izbora i šarenila, trpamo u sebe nevjerojatne količine hrane, oblačimo se u razne maštovite krpice, ormari i naši stanovi pucaju po šavovima, novi auti, mobiteli... a mi gladni.. gladni sebe, sreće, ljubavi, ispunjenosti, potpunosti...

Pa gdje je sve to.. jesmo li to uopće imali, ili smo sve to po putu izgubili? ...čini se bespovratnim. Je li zaista?

Srećom, takvi se Darovi ne gube lako, duboko su u nama, dio su nas. Neodvojivi su od nas, no godinama zaboravljani, nenjegovani, skrivani, posramljivani... spavaju i zaboravili su što je svijetlo dana... zatrpani brzom hranom, čokoladama, preglasnim smijehom, ogovaranjem i željama za dokazivanjem „vlastitih“ vrijednosti... kako smo tako brzo zaboravili, gotovo u tren oka, koliko traje taj naš život? ... tren oka i zaborav je tu... a imali smo sve, i imamo sve; već jesmo sve...

Prisjetimo se da smo sve što nam treba – jedinstveni u svojim vrlinama, svome srcu koje je spremno voljeti - voljeti bezuvjetno.. srce i ne zna drugu pjesmu osim te... sve je tu, bacimo na stranu strahove, krivnje i ludosti svakodnevice. Ugasite radio, ugasite mp3, udaljite se od ljudi, od buke, budite savim tihi, ugasite i misli, baš svu buku...

Čujte samo svoje srce.. godinama vas služi, drži na životu. Kad ste ga poslušali zadnji put, kad ste mu poklonili svoju potpunu pozornost? I zahvalili... A njemu tako malo pažnje treba... ljubav i razumijevanje, opraštanje i suosjećanje... kako jednostavno, nemjerljivo aparatima, dijagnozama ili okom.

Kada sasvim tiho potonemo u sebe i osluhnemo savršeni sklad i mir, budi se zahvalnost tijelu koje nam je omogućilo ovaj sjajan put, ovu ludu avanturu, a tu je onda i to naše predivno srce. Ono radi, od trenutka u kojem je naš život počeo. Zamislite, radit će tako bez obzira je li vama dobar ili loš dan, jeste li sretni ili tužni, volite li ili ne; srce vam cijelo vrijeme nježno šapuće: tu sam, kucam i dajem ti život – ŽIVI!

I kada zaista oslušnemo i počnemo slušati, više nema gladi, prestaje grozničava potraga za utaživanjem, zatrpavanjem i bježanjem... sve je tu! Ako imam sve, sada i ovdje... onda nema gladi, nema grča ili straha, traženja.. onda sam spreman dati sve, sve što imam, a onda i dobijem sve.. ŽIVIM!

Hrabrost je zatražiti od života ono što zaslužujem! Hajde, dragi moji, imamo na to puno pravo, dobili smo ga rođenjem... hajde, jednostavno je, kao u restoranu brze hrane – naručiš ljubavni sendvič začinjen s puno nježnosti, smijeha i dodira, s malo bijelih ruža i pokojim skrivenim pogledom... Nema više gladi, osmijeh je na licu, a linija, sada pred odlazak na more... super!


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy