Omega 3 masne kiselineZnanstvenici su pokušali ustanoviti kakav utjecaj ima uzimanje omega-3 masnih kiselina na zdravlje kroničnih srčanih bolesnika. Zaključili su da njihovo konzumiranje neće poboljšati stanje. Nema jasnih dokaza da masnoće iz ribljeg ulja predstavljaju svojevrsnu zaštitu za naše zdravlje te da pozitivno utječu na zdravstveno stanje pacijenata, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu British Medical Journal, utemeljeno na 89 ranije provedenih studija o srčanim oboljenjima, moždanim i srčanim udarima ili nastanku raznih tipova raka.

Unošenje u organizam omega-3 masnih kiselina smatra se dobrom zaštitom od razvoja srčanih oboljenja, a britanski zdravstveni radnici preporučuju uzimanje četiriju obroka bogatih omega-3 masnim kiselinama tjedno.

Epidemiolog dr. Eric Brunner s Royal Free and University College London Medical school smatra da bi se riblje ulje, odnosno masne kiseline, primjerice iz lososa, trebale konzumirati, no čini se da taj savjet vrijedi za zdrave ljude, dok je njihov učinak, prema zadnjim istraživanjima, za kronične srčane bolesnike upitan.

Znanstvenici su pokušali ustanoviti kakav utjecaj ima uzimanje omega-3 masnih kiselina na zdravstveno stanje kroničnih srčanih bolesnika te su zaključili da njihovo konzumiranje ne poboljšava njihovo stanje. U istraživanju provedenom 2003. na 3.114 muškaraca s anginom pektoris ustanovljeno je da su oni kojima su davane veće količine masnih kiselina bili u većoj opasnosti od srčanog napada te je u toj grupi zabilježen veći broj smrtnih slučajeva od zatajenja rada srčanog mišića.

Zaključili su da nije potpuno jasno na koji način omega-3 masne kiseline utječu na zdravlje pojedinca. Skupina znanstvenika koju je vodio dr. Lee Hooper sa Sveučilišta East Anglia u britanskom Norwichu rekao je kako se znanstvenici slažu da su omega-3 masne kiseline općenito dobre za zdravu populaciju te da se uzimanje većih količina preporučuje nakon infarkta miokarda, no upozorio je kako je potrebno provesti dodatna istraživanja na ovome području.

Do sada su znanstvena istraživanja upućivala na dobrobit konzumiranja omega-3 masnih kiselina u sprečavanju srčanih bolesti i bolesti cirkulacije, no sustavni osvrt i do sada provedene brojne studije pokazuju da jasnog dokaza o tomu nema, da su rezultati istraživanja kontradiktorni i da treba biti oprezan kada je riječ o pacijentima s kroničnim srčanim oboljenjima.
(DobreVijesti.info/Reuters)
Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy

Pridružite nam se na facebook-u

Prijateljski linkovi

DomZa5
Online pomoć za (pre)zaposlene žene koje uz posao žele sklad u obitelji i domu. Provjerite naše praktične savjete, te alate kao što su tjedni jelovnik, tjedni plan čišćenja i ovaj tjedan organiziramo.
Slavonija-Info.com
Najveći regionalni portal Slavonije!

Prijateljski linkovi

DrumTiDam.info
Život, pokret, ritam, kreativnost... Sve što bi dalje nabrajali samo je dio Života kojeg mi slavimo na našim stranicama. Bubnjanje, ples, cirkus, afrika, eko, etno, koncerti, festivali
Stipe.Dumancic.org
kutak za pravi trenutak, blog našeg prijatelja... :)

Prijateljski linkovi

MojaAkcija.hr
Naša je misija korisnicima uštedjeti vrijeme i novac tako što ćemo točne informacije o najnižim cijenama i povoljnim akcijama učiniti, na jednostavan i brz način pristupačnima.
OsijekOnline.hr
Osijek online, nezavisni portal grada Osijeka

Prijateljski linkovi

Imamnovac.com
Svaki čovjek koji radi na sebi i poboljšanju svog života zaslužuje svu moguću pomoć.
Smee.hr - Bamboo solutions
Egzotični bambusov parket, koji je osnova djelovanja Smeea, je proizvod budućnosti koji se tek u zadnje vrijeme probija na tržišta Europe.